Да преодолеем страха от раждането

Публикувано от admin на


От хилядолетия насам човешкият живот започва с раждането. Бебетата порастват, на свой ред стават родители и така жизненият цикъл продължава до безкрай. Раждането е най-естественият процес, който природата е създала и повратна точка в развитието на жената, решила да стане майка. От една страна, в паметта на нейното тяло са отразени вековна мъдрост и знание, а от друга – това преживяване е уникално за всяка жена, а нагласата към раждането се оформя още преди събитието да се запечата в паметта като щастлив миг или травмиращ спомен. Страхът, съзнателно или не, винаги е съпътствал родилките, наред с чувството на радост и трепетно очакване. Чували сме какви ли не митове и истории за  раждането. Вълнуват ни въпроси – дали ще родим здраво дете, дали нещо няма да се обърка в последния момент, ще устоим ли на болката, ще успеем ли да дадем всичко от себе си… И все пак, да осъзнаем естествената си майчина тревога или да се оставим тя да ни завладее изцяло, са две различни състояния. Ако усетим, че притесненията вземат връх над здравия разум, това означава, че в този момент ни липсва доверие в собствените ни сили, а също и в хората, които ни помагат да дадем живот.

Има много начини да намалим страха от раждането.

Първата стъпка е още по време на бременността да се обърнем към вътрешния си Аз и да се запитаме: имаме ли вяра в това, че природата ни е подготвила за този момент? Как приемаме непознатите неща в живота си, оставяме ли се доверието да ни води или се сковаваме пред мисълта за новото и неизвестното, което предстои? Съвременният човек често се стреми да контролира всичко, да направлява тайнствата на живота. Въпреки, че науката дава много възможности за това, раждането е онзи миг, в който е нужно да се доверим на вътрешното си знание, да преодолеем опасенията си, за да изпитаме радост и  да я предадем с първия дъх на бебето.

Един от начините да се справим със страха от неизвестното е да се подготвим отговорно за онова, което предстои. Всяка жена избира начините да го направи, за да е сигурна, че е получила необходимите знания. Днес има курсове за бременни, които запознават с всички етапи на родовия процес и правилното дишане по време на раждането. Тази информация помага на жената да не се страхува, а да участва активно в процеса с цел да го улесни. Има специални техники, които помaгат на родилката да преодолее страха си и да се отпусне – дишане, насочване на мисълта, техники за релаксация и др.  Би могла да практикува някои от тях предварително, за да усети ефекта им.

Жената дарява живот, но той се появява с помощта на  хората, които я придружават в тайнството му. В този момент ролята на акушерката и лекарите е огромна, защото те поемат бебето в ръцете си и помагат на родилката да се почувства уверена в своите способности да стане майка. Затова е много важно тя да  бъде посрещната с нужното внимание и грижа в родилното отделение, да бъде подкрепена емоционално в този период, който поставя началото на връзката и с бебето. Жените имат различно отношение към раждането. Повечето от тях предпочитат да се запознаят предварително с екипа и мястото, където ще родят и прекарат първите дни с новороденото. Все повече бащи избират да са до майката в родилната зала и да присъстват адекватно в този важен момент. Всичко това създава чувство на сигурност и намалява притесненията.

За да родим без страх, ние се нуждаем от подкрепата на семейството си и приятелите, които се вълнуват от нашите преживявания и емоции. Особено важно е съпругът или най-близкият човек да ни разбира. В първите часове майката понякога се чувства безпомощна и има нужда от нежност, споделяне и насърчаване, за да се справи с грижата и отговорността. В приказките трите орисниците предсказват бъдещата съдба на новороденото. Нека не забравяме, че първите думи и отношение към него имат голямо значение.