Професионален път

Ирина Димова е сертифициран психотерапевт. Магистър е по психология и клинична социална работа, завършила е специализация по консултиране и психотерапия в НБУ. Дипломира се като психотерапевт в обучение по психодрама и групова терапия (Институт „Психотерапия 2000“ с водещ д-р Давид Йерохам), и терапевтичен метод „Водено с музика въображение“ (Therapeutic Arts Institute, USA). Преминава двегодишно обучение по „Базисни терапевтични умения – психодинамична перспектива“ към Център за психотерапевтично, психологично и психиатрично консултиране „Динамика“ (водещи – д-р Кимон Ганев и Росица Петрова). Завършва курс по „Сексологично консултиране“ при доц. д-р Румен Бостанджиев, преминава курс по “Краткосрочна, ориентирана към решение психотерапия“. Интересите й към народопсихологията я насочват към ДМА, където специализира фолклор. Посещавала е редица семинари по семейна терапия, психодрама, аналитична психотерапия и др. Преминала е обучение за супервизори към център „Динамика“. Клиничният си стаж започва в Дневен стационар на психиатричната клиника към Александровска болница. Работила е в Център за психотерапевтични, консултативни и креативни практики. Повече от петнадесет години е психотерапевт в кабинет за психологично консултиране към фондация „Сексуалност и здраве“ – Кабинет за семейно консултиране. Натрупва дългогодишен опит от работата си с клиенти, супервизии и групи. Занимава се с лични проблеми, партньорски отношения, майчинство и родителството. Консултант е на Fine Line по въпросите на психотерапията. Лектор е в Училище за родители към списание „9 месеца” и в няколко детски градини. Инициатор е за създаване на психологичен кабинет към 1 АГ болница „Св. София”, където работи и понастоящем. Освен в полето на семейните отношения, Ирина Димова има подчертан интерес  в областта на женското психично здраве. Осъществява психологична подкрепа на бременни и майки със следродилна депресия, на жени, преживели развод, раздяла, заболяване.

Работи с пациентки, които имат проблем да забременеят или са в процес на ин витро. Водила е терапевтична група на жени, възстановяващи се от рак на гърдата към АПОЗ.

В своята терапевтична практика използва следните методи: психологично консултиране, динамично ориентирана психотерапия, психодрама и монодрама, дълбинен метод на Хелън Бони за водено с музика въображение.

Ирина Димова е член на следните професионални организации: Дружество на психолозите в РБ, Българска асоциация по психотерапия, Българска асоциация по музикотерапия и Национален Регистър на психотерапевтите.