Емоционалната връзка с бебето

Публикувано от admin на


 „Най-добрите учители са децата”

Майка Тереза

Да си родител е вълнуваща житейска роля, която ежедневно ни среща с предизвикателства. През първите дни и месеци, наред с чувството на безмерно  щастие, имаме много колебания и въпроси: ще се справим ли с отглеждането, защо детето плаче, достатъчна ли му е кърмата, трябва ли да спи в отделна стая, да приемаме ли съвети от близките… Понякога се плашим, защото няма по-трудна задача от тази да носиш отговорност за един нов живот, чието физическо и емоционално състояние зависят толкова много от теб. За щастие децата ни дават шанса да разбираме потребностите им, ако се свързваме емпатично с тях, ако се доверим на вътрешния си глас. За разлика от миналото днес знаем, че плачът не е физиологичен рефлекс, необходим за разширяване на дробовете, а първият език, с който детето контактува с нас и показва своите нужди. През първата година от живота за бебето е важно да изгради доверие към света, който го заобикаля. Решаващо условие за това е наличието на постоянен човек (най-често майката), който се грижи за него последователно и с обич, за да се чувства то в пълна сигурност. Новороденото има потребност от телесна връзка с майка си, от  това тя да го носи, да чува гласа и. Нейната способност да влиза в резонанс с бебето създава емоционална връзка между двамата. В първите дни са учим как да се грижим за новороденото, а също и да разбираме от какво то в момента се нуждае, какво го успокоява и с времето ставаме все-по-уверени в себе си. Майката е светът на малкото бебе, тя дава храната и любовта, необходими за живота,  изграждащи здрава психика.

За мъжете бащинството е също значимо преживяване, защото емоционалната близост с бебето им помага да усетят дълбока обич и нежност, онази грижовна страна, която всеки мъж носи у себе си. Има татковци, които са активни в грижите за детето още от раждането му. Периодът от първите месеци, когато майката е погълната изцяло от грижи и има нужда от подкрепа, може да е труден за бащите, възможно е те да се почувстват пренебрегнати. Понякога това води до криза в семейния живот, но от друга страна новата ситуация може да сближи още повече двойката, ако бащата от самото начало се усеща свързан като партньор. Тази грижа не бива да е само към бебето, което би се объркало, ако има две конкуриращи се за неговото внимание „майки“, които не са в хармония помежду си. Този период е деликатен за мъжа, понякога у него неосъзнато се събужда детето, което също изисква внимание и ревнува. За да се запази връзката, за предпочитане е и двамата да участват в отглеждането на новороденото, вместо майката да разчита изцяло на баби, като изолира съпруга си.

Какъв е светът на бебето? През първите месеци връзката майка-дете се развива чрез способността на всеки от тях да се настройва и приспособява към другия. Бебето се нуждае както от подходяща среда за да расте, така и от връзка, изпълнена с любов и сигурност. Като отговаря на неговите физически и емоционални потребности, майката помага на бебето да е спокойно, да усеща, че тя винаги ще се погрижи за него. Неизбежна част от опита е да допускаме грешки, но не бива да се стремим да сме идеални. Когато порасне, за детето ще е много важно да има родители, които толерират своите и негови „несъвършенства“. Първите емоционални нужди на новороденото са свързани с това – да се усеща обгърнато, държано в ръце, защитено от резките промени на външния свят. Топлината на майчиното тяло дава необходимата сигурност и му позволява постепенно да открива света. В началото майката е неговото обкръжение, което го успокоява, защитава и храни едновременно. Постепенно то усвоява новия опит от околния свят и развива емоциите си. Усещането за щастлива цялост с майката от първите месеци е изключително важно, то е моделът за позитивно усещане на света в по-късна възраст. Това усещане за „рай” се постига първоначално чрез кърменето, което е изключително важно за  емоционалния контакт. Но майката не бива да се притеснява или да свързва успехът или неуспехът в кърменето със способността и да бъде добра майка.

Как да успокояваме бебето? Обикновено бебетата се успокояват, когато майките ги кърмят или гушкат, но има моменти, когато плачат повече. Има различни мнения за биберона-залъгалка и той е успокоителен вариант, когато се чувстваме безпомощни, но честата му употреба има своята цена. Ако винаги прибягваме до него, след няколко месеца детето ще изисква биберонът да е винаги на разположение, а когато порасне – на часа да бъдат задоволявани желанията му. Това би довело до зависимо поведение и опит да се нахрани с предмети емоционалния глад. Затова е за предпочитане да се опитаме да подържим бебето, когато е неспокойно, да го полюлеем или попеем, да го нахраним. Така то ще има усещане за успокояващо присъствие.

Няма идеални родители. Английският педиатър и психоаналитик Доналд Уиникът ни съветва да сме „достатъчно добри майки”.Ние създаваме, но не произвеждаме децата си. Ако не се стремим да бъдем перфектни, със сигурност ще им помогнем да се развиват, като използват вродените си потенциали. Да бъдем родители – творци е вълнуващо предизвикателство, което ежедневно ни прави щастливи.